Allt du behöver veta om Oman

Allt du behöver veta om Oman

Den äldsta självständiga nationen i arabvärlden är Oman. Det är en av de mest traditionella länderna i regionen men även ett av de mest öppna länderna. Det är ironiskt kan vissa tycka, då det var ett av de mest isolerade länderna i regionen fram till 1970-talet.

Men sedan dess har landet öppnat upp sig mot en marknadsekonomi och i dag blomstrar landets ekonomi, mycket på grund av deras flitiga arbete när det kommer till turism. Landet har även lyckats undkomma många av de interna konflikterna som många av grannländerna har lidit av. Men de har inte varit immuna mot interna konflikter. Under 2011 reste sig en generation av ungdomar upp mot myndigheterna och krävde reformer. I takt med att demonstrationerna väckte sig allt starkare så lyssnade även myndigheterna på de som demonstrerade och valde att förändra många av de konservativa värderingarna som styrt landet under flera decennier. I dag är landet ett av de mest öppna länderna i arabvärlden vilket gör att det även har blivit ett populärt resmål för västerländska turister.

Familjen styr landet

Landet är trots det ingen demokrati utan det är ledaren Qaboos Bin Said al Said som har varit landets kung, primärminister och utrikesminister sedan har fick makten från sin far under 1970-talet. Han är även den högsta ledaren för landets militär och ekonomi. Men under hans tid vid makten har mycket förändrats i landet. Han har trots bristen på demokrati utvecklat mycket av landets infrastruktur, utbildning, och öppnat upp landet för många reformer. Kvinnor har till exempel betydligt fler rättigheter i Oman än i Saudiarabien och Qatar.

Press- och tryckfrihet

Press- och tryckfrihet
Press- och tryckfrihet

I landet är de flesta medier styrda av landets regering och det finns en kraftfull censur över de som tänker olika. Mycket av kritiken riktas framför allt mot den här censuren trots att det har kommit flera nya reformer som säkerställer att alla har rätt att uttrycka sig. Men det finns inte en lika stor press- och tryckfrihet som det finns i Sverige. I Oman finns det en väl utbyggd infrastruktur kring internet, telefon, e-post och television. Men mycket av det som sänds inom landet övervakas och kontrolleras. Många hemsidor är spärrade och personer som publicerar kritik via tjänster som Youtube kan få böter och fängelse.

Allierad med Storbritannien

Landet var en koloni till Storbritannien och än idag har den regerande familjen starka band till landet. Det är framför allt deras gemensamma ekonomiska intressen som driver deras starka relationer. Oman är en oljeproducerande nation och den största andelen av deras BNP kommer just från energisektorn. Men de har likt många andra länder i regionen börjat att växla om mot en mer stark turism. De inser att oljan inte kommer att finnas för alltid utan har därför börjat att röra sig mot än mer positiv inställning mot västerländsk turism. Bland annat så har turister speciella regler kring vad de kan och inte kan göra i landet till skillnad från den inhemska befolkningen. Men vi har sett hur flera reformer har förändrat landet under de senaste 40 åren och vi kan förvänta oss allt större förändringar att ske under de kommande 10 åren.