Att resa till Oman

Att resa till Oman

Oman, landet i mellanöstern som har gränser mot Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen är kanske inte det första turistmålet man tänker på när det kommer till att boka semesterresan. Men faktum är att landet som turistmål stiger i popularitet och att fler och fler människor upplever tjusningen och fascinationen med det. Nedan berättar vi varför.

Varför Oman?

Länge var Oman ett litet mystiskt land, relativt okänt och kanske kändes det svår orienterat. Kanske känns det fortfarande mystiskt, okänt och svårorienterat och det är inte helt lätt att för det första ta sig dit ifrån Sverige så jättekonstigt är det kanske inte. I dagsläget finns Oman som charterresemål inte ens hos alla våra största researrangörer, men det går dock bra att hitta en flygstol via ett flertal flygbolag bland andra Qatar och FlyDubai.

Flygresan tar ungefär 9 timmar med en mellanlandning och ofta landar man i huvudstaden Muskat belägen i den norra delen av landet på kusten. Salalah är också en vanlig turistdestination och också Omans näst största stad där många flygplan landar. Härifrån är det enkelt att ta sig vidare mot resten av de vackra kustområdena värda att besökas. Och tycker man om sand så är Oman en perfekt plats att besöka, den 1200 km långa och 500 kilometer breda sandöken sätter nämligen Oman på kartan för världens största sandöken. Faktum är att förutom sandöken så stoltserar Oman med fantastiska stränder. De vita enorma sandstränderna kan dock vara knökfulla av andra bad och solsugna, men har man tur kan man också få se delfiner leka längre ut i vattnet. Vattnet har en behaglig temperatur året om och det finns gott om vackra platser där dykning också passar perfekt.

vara beredd på hög temperatur
vara beredd på hög temperatur

Den behagliga vattentemperaturen är dock inte allt, utan Oman har också mycket värme året om, dock kan det stiga till nästan 50 grader under den Omanska sommaren. Under den svenska vintern och när vi behöver sol och sommar som bäst har Oman också den perfekta temperaturen på ungefärliga 25 och 30 grader i luften. Med höga berg, historiska byggnader och med vackra naturupplevelser är det lätt att hitta något som tilltalar de allra flesta i ressällskapet och det är inte svårt att förstå att så många kärar ner sig och återkommer år efter år till detta land.

Visum och vaccinationer

Idag krävs visum för alla svenska medborgare innan inresa till landet. Visum söks via internet tidigast 60 dagar innan inresa och ditt pass måste också ha en giltighetstid på minst 6 månader ifrån din inresedag. Kostnaden för ett visum till Oman kan variera beroende på orsak till din resa men ett vanligt turistvisum ligger på ungefärliga 100: -. När det kommer till vaccinationer behöver du heller inte boka upp vaccinationscentralen i ett par veckor innan avresa, utan att vara vaccinerad mot polio, stelkramp, difteri och hepatit A och B tar dig väldigt långt. Att ha ett vaccin mot tyfoid kan dock också rekommenderas och då framförallt om du ska spendera mycket tid utanför turistområden och med lokalbefolkningen.