De bästa stränderna att besöka i Oman

De bästa stränderna att besöka i Oman

Oman med huvudstaden Muskat är kanske inte det allra främsta turistmålet för de flesta svenskar och fortfarande är landet relativt outforskat av turister då gränserna för internationell turism inte öppnades förens under 1970 talet.

Landet som styrs av en monarki gränsar till förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen och har kuster mot arabiska havet och Osmanbukten. Landets läge gör att klimatet är helt underbart och man slipper den extrema hettan och ökenklimatet man annars förknippar området till. Genom att Oman har fuktiga monsunvindar från Indien så är klimatet med cirka 30 grader helt annorlunda och det gör att landet också är grönt och frodigt och alltid med en lite skön fläktande vind.

Klimatet är såklart ett plus, men det finns dock mängder av anledningar till att besöka landet bland annat läget, äventyren och maten. För en trött och frusen vintersvensk ligger restiden endast på 10 timmars flygtid vilket absolut är överkomligt när man som mest behöver sol och värme och med 10 timmars soltimmar om dagen så känns resan given. Med långa kustremsor stoltserar landet naturligtvis med vackra stränder och vi listar några av dem nedan.

Al Qurum Beach

Stranden Al Qurum Beach ligger i den norra delen av Oman i huvudstaden Muscat. Många anser att stranden är den absolut vackraste i Oman och det visar sig också genom den mängden av trafik som dagligen passerar här. Stora kända hotellkomplex och restauranger finns inom gångavstånd och på helgerna blir det relativt trångt om utrymmet. Är man därför ute efter extra lugn och ro bör man nog söka sig till en annan strand i landet. Al Qurum stranden passar utmärkt för långa promenader eller en joggingtur då den är cirka 3 kilometer lång.

Tiwi beach

Tiwi beach
Tiwi beach

På östra kusten omgiven av majestiska berg ligger Tiwi beach, en underbar sandstrand med klart vatten och fantastisk natur. Tiwi som är en mycket liten gammal fiskeby erbjuder även äventyr i form av vandring i bergen men också klättring. Stranden är ofta relativt folktom och kan därmed också erbjuda fullständig avslappning. Det finns dock inga toaletter eller någon skugga på stranden så vill man spendera en heldag på Tiwi beach kan det kanske kännas jobbigt.

Das Abu Zabil

Stranden ligger på den östra kusten på ön Masirah som med sina 95 kilometer lång och 13 kilometer bred är den absolut största ön i Oman. Ön har speciellt två stränder som är värda att nämna och Das Abu Zabil är en av dem. Gillar man snorkling och dykning så gör man helt rätt i att besöka denna strand. Stranden har ingen form av shopping så det är ofta mycket lugnt med besökare. Genom att stranden ligger i en bukt så är vågorna heller inte mycket att tala om så för barnfamiljen är denna strand ett perfekt val.

Något att tänka på är att Oman är ett mycket strikt muslimskt land och att det på många stränder inte är ok att bära bikini eller till och med shorts. Det är värt att ta reda på innan ett besök vad som är ok eller inte.