Det visste du inte om Oman

Det visste du inte om Oman

Oman är ett land beläget vid östra delen av Arabiska halvön och är en semesterort som lockar många människor. Här skiner solen minst 10 timmar om dagen, den säkraste stället att åka till om man vill ha sol. När du åker till Oman så är det bra att tänka på att du inte har några israeliska stämplar i passet.

Visum ansöker du på flygplatsen och det kostar 120 kronor.  Omar är ett land där det blomstrar, vattnet rinner och gräset är grönt och det är konstigt med tanke på att bara ett par timmar bort så ligger världens torraste plats den arabiska sandöknen i Rub al-Khali. Ett monsunregn faller här den är 2 mil bred och tio mil bred och detta sker i en korridor. Klädsel är en del som man måste hålla lite koll på hur man klär sig, kvinnor ska ha kläder som täcker knän och helst en långärmad tröja eller blus. Man får inte heller bära tajta kläder eller korta kjolar, inte heller shorts utanför hotellområdet. Att bära urringade blusar, klänningar eller andra överdelar är inte heller okej.  Badkläder är endast tillåtet på stranden eller vid poolområdet. Det är förbjudet att fotografera, poliser och militärer, inte ens rikta kameran emot dem. Att fota kvinnor är extra viktigt att du frågar först. När du sitter ner så ska du se till att dina fotsulor är riktade mot någon annan, temperamentet är viktigt att tänka på, agera lugnt och bestämt. Kommer en kvinna från Oman fram till dig och räcker fram sin hand för att skaka och hälsa då är det okej för dig som man att skaka hand tillbaka, men aldrig annars. Är du kvinna och reser utan något manligt sällskap så ska du bära en vigselring och säga att du är gift.Det är inte okej att inta alkoholhaltiga drycker på allmän plats och du får heller inte visa tillgivenhet offentligt.Alkohol säljs inte i en vanlig butik i Oman men du kan köpa det på de större hotellkedjorna.

Mer om Oman

Vatten är billigare än i Sverige
Vatten är billigare än i Sverige

Bara för omkring 30 år sedan var Omar stängt för utlänningar, men nu är det fritt fram för alla att åka dit på chartersemester och svenskarna är de som gärna åker dit. Av Omans 2,3 miljoner människor som bor där så är nästan en halv miljon nästan utländska gästarbetare. Det är betydligt billigare i Oman om man jämför i Sverige, 1,5 liter vatten kostar 3 kronor, ett kilo apelsiner kostar cirka 10 kronor. Rädslan över att bli rånad behöver inte vara så stor då de i Omar är vänliga.  All makt styrs av sultanen och sedan 1700- talet hämtat från Al Said, nästan alla är muslimer i Oman. 87% av den omanska befolkningen kan läsa och skriva, huvudspråket i Oman är arabiska men engelska funkar också då de flesta kan tala det språket också. Ska man shoppa i Oman så ska man satsa på att köpa guld, silver, tyger, schalar och rökelser då detta är prisvärt. Rökelser är något som staden är kända för och detta är bland deras största export.