Fakta om Oman

Fakta om Oman

Oman är ett arabiskt land på den sydöstra kusten av den arabiska halvön. Det officiella namnet av landet är kungadömet Oman. Landet gränsar till Förenade Arabemiraten till Nordväst, Saudiarabien till väst, och Jemen till Sydväst. Det officiella språket i landet är arabiska.

Enligt en folkberäkning den första januari så bor det ungefär 5 miljoner människor i landet. Till ytan är landet det 70:e störstalandet i världen med över 309 000 kvadratkilometer. Huvudstaden i landet är Muscat och det är även den största staden i landet. I Oman är det vanligt att se de vita byggnaderna som sluttar ner längst för kullar vilket gör stadsbilden unik och inbjudande. Men det finns även än utbyggd hamn som gör att närheten till hav aldrig är särskilt långt bort.

Ett fascinerande land

Ett fascinerande land
Ett fascinerande land

I Oman finns det flera olika typer av landmassor. Men det är framför allt kullar och dalar som lämnar ett avtryck på de som besöker landet då de står för 82% av den totala ytan i landet. Landet ligger på en höjd av 3 000 meter vilket gör det till ett av de högre länderna i Mellanöstern. Det gör också att det finns flera häpnadsväckande vyer som bjuder in till massor av sightseeing i området. Men här finns det också stränder. Flera kilometerlånga stränder som väntar på dig. Om du väljer att åka under sommarmånaderna vill du vara säker på att du packar med solkräm då det blir otroligt varmt. De bästa tiderna för att besöka landet sägs vara mellan oktober och januari då det är svalare. Det är även betydligt grönare under vintern och våren än vad det är på sommaren vilket passar dig som letar efter vacker natur perfekt.

Flera världsarv att besöka

I Oman finns det fyra världsarv som är klassificerade av UNESCO. Fortet Bahla är ett av dem som finns vid en av de många kullar i landet. Det byggdes under 1200-talet och var en av de platser som användes flitigt under de många krigen under den perioden. Platsen blev ett världsarv redan 1987. Men det finns också den arkeologiska platsen Al-khutm och Al-ayn som är fascinerande platser att besöka. De blev världsarv redan 1988. En annan plats du inte får missa när du är i Oman är Sultan Qaboos Moské. Det är den största moskén i landet och ligger belägen i Muscat. Moskén byggdes klart 2001 och tog 6 år att bygga. I moskén får hela 20 000 personer plats. Och hit är turister välkomna att besöka varje dag.

Självständigt och öppet

Oman är en av de äldsta självständiga nationerna i arabvärlden och är även en av de länder som har genomgått de flesta reformer sedan det blev självständig. Det är framför allt intressant då det farm till 1970-talet var ett av de mest isolerade länderna i världen. Idag är det väldigt liberalt och har gått ifrån många av sina konservativa värderingar även om det fortfarande finns flera traditionella värderingar kvar i landet.