Häftiga saker i Oman

Häftiga saker i Oman

Oman är ett litet land placerat på den yttersta sydöstra delen av den arabiska halvön, och är fylld med fantastiska platser och arkitektoniska underverk. Trots att det är sant att det finns mycket om Oman som inte är välkänt, så vill vi hjälpa till att sprida mer information om Oman. Här kommer ett par häftiga saker om Oman som du kanske inte kände till. Och om du ännu inte har rest eller besökt Oman så uppmuntrar vi dig verkligen till att göra det. Det finns hundratals vackra platser att se, museer att besöka och trevliga personer att prata med. I Oman finns det även otroligt god mat som väntar på att upptäckas av dig och dina vänner. Så det gäller att boka en resa redan idag!

Äldsta landet & längsta regenten i Mellanöstern

Oman är det äldsta självständiga staten i arabvärlden. Familjen Omani Al Said har regerat i landet sedan 1744. Då var det en av det ett av de mest isolerade och konservativa länderna i arabvärlden. Det gällde fram till 1970-talet då Sultan Qaboos blev ledare i landet. Det uppskattas också att människor har bott i området som idag räknas som Oman i ungefär 106 000 år. Det gör landet till ett av de tidigast befolkade platserna i historien. Sedan Sultan Qaboos Bin Said tog sin plats som regent under 170-talet har landet sett en dramatisk förändring när det kommer till utbildning, ekonomi, finanser, och politiska värderingar. Idag utvecklas landet snabbt och människor blir allt lyckligare.  Oman är även ett land som är fritt från terrorism. Enligt en nyligen publicerad studie så visar det sig att Oman är en av de mest säkra länderna i arabvärlden. Den senaste rapporten från 2017 så placerade sig Oman i toppen – alltså med 0 terroristattentat under landet och visade inte heller någon risk för att bli utsatt för attacker.

Den arabiska geten är nationaldjuret i Oman

Den arabiska geten är nationaldjuret i Oman
Den arabiska geten är nationaldjuret i Oman

Den utrotningshotade arabiska geten är ett unikt djur på den arabiska halvön med en distinkt knöl, långa raka horn och en svans. De bor i öknen på den arabiska halvön, framför allt i Oman. Den arabiska geten kallas Maha i Oman. Det är nationaldjuret i landet och flera bensinstationer i landet är namngiva efter geten.

Oman är skickliga på att bygga skepp

När man kollar på en karta över Oman, så ser dt ut som en liten halvö i den mening att det är omgivet av vatten från tre olika håll. Från norr, söder, och syd. Med en sådan lång kustlinje och närheten till två viktiga bukter, den arabiska bukten och den omanska bukten, så väl som närheten till indiska oceanen, så lärde sig personer i Oman tidigt att bygga skepp. Det blev ett av deras huvudsakliga arbetsområden inom landet och de sålde flera fartyg till närliggande länder. Deras skepp seglade över hela världen och vid vissa omanska kuststäder som Sur åkte flera fartyg då staden var välkänd för att kunna reparera fartyg. Idag är personer från Oman betraktade som de bästa på att bygga skepp i hela världen.