Kultur i Oman

Kultur i Oman

Oman har en lång och spännande kultur och historia. Med sitt fäste i mellanöstern finns här influenser från den arabiska världen så väl som islam. Med färgsprakande kläder, en stor gästvänlighet och en respekt för sin kultur kommer du snart att bli omsvept av deras spännande historia.

I den här artikeln kommer vi att skriva om vad som särskiljer den omanska kulturen och vad du bör tänka på om du väljer att åka till Oman.

Språk och klädsel

Trots att arabiska är Omans officiella språk, finns det flera ursprungsinvånare som talar med olika dialekter. Bland annat Balocho och en dialekt från söder. Swahilii talas också även det på mång orter i landet då den historiska relationen mellan Oman och Zanizibar har funnits länge. Men det dominerande språket i landet är arabiska. Men engelskan är landets andra språk. Nästan alla skyltar i landet skrivs på så väl arabiska som engelska. Oman är känt för sina khaniar-knivar vilket är dolkar som används under helgdagar som en del av en traditionsenlig klädsel. Idag bär den traditionsenliga klädseln främst av omanska män. De bär en dräkt som går ner till knäna som också finns i flera olika färger. Traditionellt så använder de endast denna under högtider och giftermål, men även vid andra stora händelser i landet så som vid politiska val.

Kultur och tradition

Kultur och tradition
Kultur och tradition

En viktig och stor del av den omanska kulturen och traditionen är gästvänlighet. Om du blir inbjuden in i ett omanskt hem kommer du att bli välkomnad med en skål av dadlar, kaffe, och frukt. Kaffet är serveras relativt starkt i en liten kopp, och efter du har druckit upp ska du skaka koppen tre gånger för att visa att du har druckit upp. Men även traditionella sötsaker som baklava serveras ofta till gäster. Det anses av många omaner oförskämt att inte ta del av något av det man erbjuds och om du tackar nej kommer de fråga om du vill ha minst tre gånger. Den omanska kulturen är grundad ur islams grundpelare. Men Oman har utvecklat sin egen variant av Islam som går under namnet Ibadhism. Det finns så väl sunni och shia-muslimer i Oman. Med det i åtanke är islamska traditioner som fastande, ramadan och andra festligheter väldigt viktiga delar i den omanska kulturen.

Högtidsdräkt

Som tradition i Oman bär kvinnor hijab och abaya. Vissa kvinnor täcker sina ansikten och händer, men de flesta gör inte det. Abaya är en traditionell klänning med flera olika stilar. Sultanen i Oman har gjort det olagligt att täcka sitt ansikte i statliga miljöer. Under högtider, så som Eid, bär kvinnor en traditionell klänning, ofta med flera olika färger som består av en längre tröja som går över deras byxor. Män bär samma traditionella högtidsdräkt som vi skrev om ovan. Men de kan välja att bära flera olika detaljer till sin dräkt, till exempel en dolk, en turban, en käpp och en khanjar. En khanjar är en annan typ av dolk som symboliserar den manliga elegansen.