Kulturen i Oman

Kulturen i Oman

Oman är fortfarande lite hemligt för oss svenskar och det är inte ett av våra vanligaste resmål trots att det nu har börjat satsats som semesterort hos många av våra researrangörer. Landet med spännande och lång historia erbjuder bland annat världens längsta sandöken, vackra sandstränder men också mycket god mat. Med ett stabilt varmt klimat och med en flygtid på endast 9 timmar så är det ett perfekt resmål för oss kalla nordbor även mitt i vår smällkalla vinter.

H.M Qaboos bin Said al Said

Sultan, utrikesminister, försvarsminister, statsminister men också finansminister. Landets mest populäre man är en upptagen sådan och arbetar hårt på alla olika håll och kanter och har haft stort inflytande på landets utveckling under årens lopp. Sedan han övertog makten i 1965 har han gjort en modernisering av landet och många av de islamska morallagarna avskaffades i samband med detta. Han satsade också på att modernisera sjukhus, universitet, vägar och på att bygga upp hamnar, allt för de 2.9 miljoner invånarna i landet. Sist men inte minst så förbättrade sultanen relationerna till bland andra Frankrike och Israel såsom andra arabstater.

Under 2002 fick alla invånare över 21 års ålder rösträtt och det en gång primitiva landet hade på en kort tid förändrats till det bättre.

Ibadismen

Ibadismen är namnet på statsreligionen i Oman vilken såklart påverkar kulturen i landet. Den islamistiska inriktningen är emot bland annat sång och dans såsom avbildningar men det Omanska folket har dock en relativt avslappnad syn på Ibadismen. Här finns bland annat svärdsdanser framförda av de arabiska beduinfolken och sånger sjungs glatt av sjömän ut på havet. En samling underjordisk bildkonst är också en tradition i Oman vilket också motsäger vad landets religion säger. Ramadan och andra islamska högtider firas dock och är en stor del av landets kultur och då både sunni och shiamuslimer bor i landet har denna säregna form av religion uppkommit.

Ibadismen
Ibadismen

Förutom bildkonsten, sångerna och danserna finns också stora samlingar av guld och silversmide men också mycket utsmyckade krukor, hus och dolkar.

Kvinnliga författare har under de senaste åren fått tagit stor plats i den Omanska litteraturen vilket inte var helt vanligt bara för några år sedan.

Har du turen att under ett besök i landet bli hembjuden till ett Omanskt hem är ledorden gästvänlighet. A och O är att få dig att trivas och att få dig att må bra. Ett besök hemma hos någon innefattar minst en skål med dadlar, en kopp med starkt kaffe och en liten skål med frukt, ibland kan söta desserter också serveras i form av exempelvis baklava. Att dricka kaffet hemma hos någon är lite av en konstform och det är viktigt att komma ihåg att skaka på koppen tre hela gånger. Detta är för att visa att du har druckit upp ordentligt. Det förväntas att du både dricker och äter upp vad som erbjuds och att tacka nej räknas som att vara mycket oförskämd.