Olika mat i Oman

Olika mat i Oman

På den Arabiska halvön ligger Oman och det mest kännetecknande för det landet är beduiner, kameler och öken. Oman finns i det östra delen av halvön och tätt intill Förenade Arabemiraten och här bor det 2,7 miljoner människor.

Det är mycket lockande förstås att resa till varmare breddgrader långt bort från kalla Sverige, till Oman, där temperaturen lätt går en bit över 30 grader varmt. Tänk att ta mark och landa och känna varma vindar fläkta över landningsbanan på flygplatsen och se att termometern är uppe på runt 35 grader. Vilken skillnad mot vårt lilla land långt uppe i norra Europa, kan man tycka.

Maträtterna är spännande

Det finns också ett utbud av spännande maträtter, man kan äta allt från kalops på kamelkött, linssoppa,mycket rotfrukter som selleri och majrovor, en slags brödpaj med rostade nötter och dadlar som är utsökta och billiga. Det behöver inte bli dyrt att äta ute, en trerätters middag utan dryck kostar endast cirka 100 kronor per person och då får man ändå en måltid med utmärkt kvalitet.

Oman – landet där solen alltid lyser

Oman - landet där solen alltid lyser
Oman – landet där solen alltid lyser

Solen skiner här 10 timmar om dagen, mer än vad vi nordbor är vana vid. Det här är soldyrkarnas paradis där man kan snorkla och dyka bland vackra korallrev. Också för dig som gillar ostörda stränder eller exotiska och genuina miljöer i byar och städer, finns det mycket att njuta och ta del av. Lamm- eller kycklingshawarma kostar knappt 20 kr och är mycket omtyckt för den som är nyfiken att prova något nytt. På några andra matställen kan man beställa stekt ris, krispiga nudlar eller coconut kycklingcurry och kockarna gör sitt bästa för att överglänsa konkurrenterna. Mycket prisvärt och passar dom flesta. Färsk fisk är en annan billig specialitet i detta arabiska land – men fråga om priset innan du beställer så det inte blir en oväntad överraskning. Kryddor som kanel, kardemumma, saffran, nejlika, svartpeppar, ingefära, vitlök och lime används rikligt på dom flesta restauranger här.

Till stora fester serveras gärna shuwa, en hel kalv eller get som har marinerats i kryddor, lindats in i bananblad och sedan grillats i minst 48 timmar i en lerugn nedgrävd i marken och ger en mör karaktär och mycket fin smak. Ett annat exempel på rätt är maqbous som är en risrätt. Riset färgas gult med saffran och ger en aptitlig färg som även kan locka dom små barnen till bordet. Till riset kan det serveras kryddat rött eller alternativt vitt kött. Omanskt kaffe är kryddat med kardemumma, qahwa som passar utmärkt efter till exempel en måltid och som oftast dricks ur små fina porslinsbägare. Till detta kaffe serveras ofta halwa som är en sötsak gjord på brunt socker, ägg, honung och kryddor kan vara smaksatt med nötter, rosenvatten eller choklad. Det finns mycket mer att läsa om traditionella rätter i Oman, men allra bästa tips för dig som älskar upplevelser är att resa dit och prova på själv. Du kommer inte att bli besviken!