Omans historia

Omans historia

Befästningar, moskéer och pittoreska farmer. Arabisk kultur och mat. En besökare kan se sig bada i den moderna historian Oman har att erbjuda. Här befinner du dig i ett modernt land där allt ur i utveckling. Med en vibrerande historia, fantastisk natur, en otrolig kustlinje och gröna parker är Oman din väg till en autentisk arabisk upplevelse.  

En lång och bred historia

Sagan börjar föra mer än 250 miljoner år sedan då var Oman ligger idag var täckt av havet. Om du tar en dagstripp upp till berget Jabal Hareem som ligger 1 600 meter över havet kommer du att se fiskar och andra fossiler bevarade i berget. Vägen upp till bergstoppen från kusten är en upplevelse som gör dig rik på intryck. Och med byar som Balad Sayt får du en blick av hur den traditionella livsstilen fortfarande lever vidare på landsbygden samtidigt som det visar ett fantastiskt hantverk i hur de arbetar med jordbruk. Oman har en strategisk viktig punkt på den sydöstra arabiska halvön och har länge varit den viktigaste punken för handel mellan Asien och Medelhavet. Men de kontrollerar även Hormuz, vägen dit alla skepp som kommer från indiska oceanen och arabiska havet åker igenom.

Från Nomader till lyxliv

Nomader
Nomader

Dhofar-regionen blev populär för frankincense, en väldoftande bomma som plockas från Boswellia-träden. De används i många religiösa och kulturella sammanhang världen över, och värderas högre än guld. Upptäckare som Marco Polo och Lawrence of Arabia tog sig till Oman för att ta del av den här blomman. Idag är Frankincense-rutten i Oman en fantastisk plats för att genomföra en road trip. Du kan uppleva de magiska träden i Wadi Dukah, och fortsätta vidare till museet i stadens huvudstad. Ursprungsbefolkningen från den arabiska halvön är Beduinerna. Med stora kamelkaravaner transporterade de tusentals ton av den exotiska växten över fjärran länder Under 2000-talet öppnade lyxiga campingupplevelser mitt i öknen nära Muscat, som introducerade besökare till den Nomada livsstilen: att resa på kameler, sova i tält, göra mat över eld och att sitta på kuddar framför en uppsjö av arabiska rätter av pitabröd, ris och sallader.

Populär destination för turister

Under profeten Muhammads liv (c. 570–632) omfamnade många av de Arabiska stammarna Islam. I Muscat är många moskéer idag öppna för icke-muslimer och erbjuder en fantastisk chans för turister at uppskatta den breda historia som finns kvarlämnad dels från ursprungsbefolkningen men även från Islam. Sultan Qaboos moské är en av de mest extravaganta moderna moskéerna i världen med världens största handgjorda persiska matta och surrealistiskt vackra takkrona gjord av kristaller. Under 1500-talet försökte portugiser att kontrollera Oman på grund av den strategiskt viktiga platsen landet låg i. Men Omansk historia berättar om heroiska soldater som lyckades att besegra den portugisiska flottan. Inom ett årtionde hade det Omanska tagit över städer vid den afrikanska västkusten från Mosamba till Kila, vidare mot Zanzibar och Bata. Swahili är fortfarande ett av de afrikanska språken som talas i Oman. Sedan 1970-tlet har sultan Qaboos Aid varit Omans ledare. Genom att öppna upp och utveckla länder och infrastruktur, samt att uppmuntra till flera reformer i landet har Oman blivit en populär destination för turister. 2012 öppnade det kungliga operahuset i Muscat, och 2016 öppnade ett naturhistoriskt museum i landet som en signal att dela med sig än mer av landets långa historia till en internationell publik.