Populära sporter i Oman

Populära sporter i Oman

Det finns ett flitigt sportutövande i Oman som sträcker sig från världens traditionella sporter som fotboll och segling till äldre lokala sporter som kamellöpning.  Segling, hästkapplöpning, kamelkapplöpning och den mest populära sporten i Oman: tjurkamp är de mest populära sporterna i Oman. Al Batena är välkänt för sina tjurkamper. Sporten är inte lika våldsam som den låter. Den fungerar lite som sumobrottning. Två tjurar knuffar på varandra och den som knuffar ut den andre tjuren från ett område vinner matchen. Ofta tar en match bara ett par minuter men den attraherar fortfarande väldigt många människor. Idag är Oman ett modernt land som satsar på idrottsutövande på en lokal och nationell nivå och arbetar aktivt för att inkludera så väl män som kvinnor i idrottsaktiviteter. Oman det land med flest kvinnliga representanter för flest sporter av länderna i den arabiska halvön under olympiska spel. Ett direktresultat av den liberalisering som staten har genomfört under de senaste tio åren.

Den mest populära sporten i Oman

Men världens populäraste sport i världen är även en av de mest populära sporterna i Oman: vi pratar självklart om Fotboll. Den nationella fotbollskommittén administrerar över landslaget som går under namnet Red Warriors samt arrangerar den nationella ligan Omani-ligan. Landslaget vann Gulfkuppen 2009 och den mest populära idrottsmannen i landet är även han en fotbollsspelare.  Även på stadsnivå uppmuntrar Oman till idrottsutövande där barn- och ungdomsaktiviteter regelbundet tar emot pengar från staten för att hjälpa dem att utöva sporter på lokal och nationell nivå. Men staten arrangerar också turneringar och tävlingar i till exempel tennis och i simning.

Traditionella sporter

Traditionella sporter
Traditionella sporter

Den mest populära traditionella sporten är kamelkapplöpning som fortfarande lockar till sig många människor från Beduinstammen. Men även många turister åker till öknen för att ta del av tävlingarna. Sedan 70-talet har staten aktivt arbetat för att uppmuntra till idrottsdeltagande runt om i landet och för att bredda utbudet av de sporter som utövas. Fotboll, baket, rugby, kricket, friidrott, taekwondo, simning, dykning, klättring, motocross och till och med sandsurfning har sedan dess blivit populära sporter. På en amatörnivå möts ofta ungdomar och vuxna upp på kvällen för att spela fotboll i många städer och byar, eller på stränderna.

Lokala idrottsprofiler

Mohammed Bin Amer, som springer 400 meter, var den första personen från Oman som vann guld vid asiatiska spelen i Beijing 1990. Under 2008 representerade den första kvinnan landet under olympiska spelen för första gången i historien. Buthaina Al-Yaqoubi, var bara 16 år när hon sprang 100 m, samt längdhopp och tresteg. Andra atleter inkluderar personer som skytten Dad Allah al-Balushi och simmaren Mohammed al-Habsi. Till dagens datum har Oman den högsta delen kvinnliga representanter i den arabiska halvö. Och kvinnligt deltagande har blivit allt mer populärt och vanligt förekommande sedan regeringen i allt högre grad tar bort de traditionella arven från islam för att ersätta det med en mer liberal syn på uppdelningen mellan manligt och kvinnligt i landet. Det här gäller för mer än bara sport och går även in på privatliv och arbetsliv.