Semester i Oman, del 1

Semester i Oman, del 1

Har du funderat på att åka på semester till Oman men vill veta mer om landet innan du åker? Då har du hittat rätt! I en artikelserie om två delar kommer vi att berätta för dig allt du behöver veta innan du ger dig iväg till Oman.

Det här är ett spännande land som innehåller allt du behöver året runt. En klarblå himmel, spännande kultur och historia men också ett totalt skifte i klimatet där regnet faller ner i floder under sommarmånaderna.

Kungadömet Oman

Kungadömet Oman är en gåta. Fråga någon som aldrig har varit där och de kommer att blanda ihop landet med Dubai, eller värre, Saudiarabien. Visst, Oman är i den regionen, men samtidigt som den delar gräns med de länderna så skiljer det sig avsevärt från de bägge två. Politiskt, kulturellt, och historiskt. Politiskt är Oman ett konservativt men progressivt land, med religionsfrihet och humant – det finns till exempel inget dödsstraff. Sedan 1970-talet har landet vart en grundlagsskyddad monarki och en av de få nationerna i arabiska gulfen som bibehåller diplomatiska förbindelser med så väl Israel som Iran. För de flesta invånarna i Oman, är de flesta trofasta till en liten grej av Islam som går under namnet Ibadi. Välkända för sin generositet och gästvänlighet.

Fyllt med kontraster

Fyllt med kontraster
Fyllt med kontraster

Oman är ett land fyllt med antikviteter och kontraster, och det är fyllt med naturtillgångar. Samtidigt som det är ett torrt land med mycket öken och berg, så har sydöstra Oman ett fantastiskt landskap som grönskar och är väldigt annorlunda från resten av landet. Huvudstaden I landet är Salalah, som gränsar till indiska oceanen och formar den sydöstra toppen av den arabiska halvön. Mellan juni och september regnar det väldigt mycket i landet. Och inte bara någon enskild skur utan floder av regn under flera månader med tjocka moln på himlen. De tjocka molnen breddar ut sig all mer under månaderna och det är först efter september som det blir ljusare igen. Jemen som är den enda regionen på en arabiska halvön som upplever en lika drastisk klimatförändring som Oman. Men för de som är uppvuxna i öknen är detta något som är välkommet.

Hyr en bil och upptäck landet själv

Under årtionden så blomstrade Salalah under regnsäsongen som kallas khareef, och deras kultur har formats efter den. I augusti så lockar Salalah-festivalen mängder av turister från hela världen men kanske framför allt från de närliggande länderna. Det ger dem en skön undanflykt från de stekheta dagarna i deras hemländer. Längre norrut i öknarna så lever vackra gaseller och andra utrotningshotade djur på slätterna. Och här hittar du även öde motorvägar som slingrar sig genom landskapen mot regionhuvudstaden Muscat. På vägen hittar du även staden Nizwa, som är hjärtat i Omans inland. Men du passerar även Hajarberget som sträcker sig 9 870 meter över havet. När du är här kan du passa på att hyra en bil för att själv ta dig fram genom de omanska slätterna och lära dig mer om landet på egen hand.