Semester i Oman, del 2

Semester i Oman, del 2

Det här är den andra delen i vår artikelserie om att åka på semester till Oman. I den här artikeln kommer vi berätta om vad du inte får missa när du åker till Oman!

Börja i norr

Kör norr från det grönskande bergssluttningarna vid Salalah, en väg som sträcker sig hela vägen fram till Rub al Khali, en plats som urbefolkningen har undvikt under århundranden på grund av det varma klimatet och de massiva ökenslätterna. Men det var annorlunda förut då platsen var mer bebolig och flera civilisationer har levt där i karavaner längst Frankincense-vägen.

Bland trädgårdar och natur

Bland trädgårdar och natur
Bland trädgårdar och natur

En av de mest värdefulla platserna att besöka längst den anrika Frankincense-vägen är Salalah i sydöstra Oman som fortfarande har flera skatter som är väl värda att besöka. Ta tid och besök museet som tolkar landets nutidshistoria och legender och även består av en förklaring bakom en av de tre gåvorna som gavs av de tre heliga männen till Jesus. Ute i trädgården vid museet finns det stora Frankincenseträd som har det botaniska namnet Boswellia sacra. Med tusentals trädkronor längst trädgården är det inte väldigt imponerande till en början. Men de träden innehåller spår av den mänskliga önskan. Små hack på barken som när man skär i barken utger en koda som när den kristalliseras är redo att skörad. Kristallerna plockas sedan av trädet som används för mängder av olika skäl inom hudvård och kosmetik. Bland annat används de för att göra parfymer som var väldigt populärt förr i tiden. Idag är träden närmast mytomspunnet då de har haft en sådan viktig roll för Oman genom historien.

På motorvägen mot havet

Åker du längst motorvägen vid staden Muscat ser du en av de mest hissnande vyerna i landet vilket också är ett tecken för Wadi Shab. Åk av motorvägen och åk vidare under en bro där du hittar kristallklart vatten som sedan sträcker sig hela vägen till det omanska havet. Den här platsen var även den väldigt befolkad förr i tiden då det var källan för sötvatten i området. Idag använder sig landet av moderna vattenreningstekniker vilket har tillåtit en allt mer utbredd urbanisering. Det bor inte många människor ute på landsbygden idag och klyftorna mellan stad och land är stora. Men det bor fortfarande vissa traditionella stammar ute på landet som lever som förr i tiden med sina karavaner. Med hjälp av motorbåtar kan du ta dig vidare längst kusten och fortsätta se det kristallklara vattnet men du har också möjlighet att se Oman från havet. Det är en väldigt fin plats där det även går bra att simma och fika. Framför allt kusten är populär i Oman för turister så väl som lokalbefolkningen då klimatet i regel är väldigt varmt och torrt. Därför söker sig många till kusten där de kan bada och koppla av i svalkande havsvindar. Under sommaren kan temperaturer stiga upp till 50 grader. Ha då i åtanke att det i vissa regioner fortfarande är förväntat att män och kvinnor ska klä sig i traditionell klädsel vilket inte är anpassat efter de höga temperaturerna.