Sevärdheter i Oman

Sevärdheter i Oman

Oman är ett land i Arabiska halvön rikt på intressanta platser att besöka. Staten erbjuder allt från stränder och berg till palats och operahus. I denna artikel kan du läsa om sevärdheter i Oman du inte vill missa ifall du någonsin får vägarna förbi. Sultan Qabus moské är en av de populäraste sevärdheterna i Oman, belägen nära huvudstaden Muskats centrum. Byggnaden konstruerades mellan 1994–2001 under order från sultanen Qabus ibn Said. En designtävling avgjorde moskéns utseende, varav slutresultatet blev en gudstjänstbyggnad med många kupoler och pelare.

Moskén uppskattas vara 416 000 m2 och rymmer 20 000 besökare. Stora delar av byggnadens väggar är inristade med texter utav vikt för islam, såsom Allahs namn samt verser från Koranen. Moskéns korridorer innehåller dekorationer från flertalet islamiska kulturer. Den största salens väggar är prydda med målningar av geografiska mönster och löv. Moskén utgör även en central kunskapskälla för den islamiska världen med deras bibliotek som innehåller 20 000 referensvolymer gällande bl.a. islamisk kultur och vetenskap. För att få ett smakprov utav Sultan Qabus moské kan du klicka här för att se bilder och besökares kommentarer.

Souken i Mathra

Souken i Mathra är ytterligare en destination i Oman du inte vill gå miste om. Denna gamla marknad ligger likaså Sultan Qabus stormoské i Muskat och är en av de äldsta marknaderna som kvarstår i huvudstaden. Marknaden beskrivs som traditionell och en destination utav historisk vikt. Medan majoriteten av stånden idag riktar in sig på turism och säljer olika produkter kopplade till Omans historia och kultur för besökande, så är marknaden fortfarande vart lokalbefolkningen vänder sig för att handla.

Souken i Mathra säljer allt från kläder, smycken och parfymer till kryddor och rökelse. Många rekommenderar marknaden som en plats att införskaffa souvenirer. Mycket av godset är lokalproducerat, men för handlande på jakt efter autentiska lokala produkter är det utav vikt att veta att en stor del importeras från andra länder. Marknaden är belägen precis intill havet och erbjuder en trevlig vy, perfekt plats för promenader samt flertalet restauranger med autentisk arabisk mat.

Khasab fort

Ifall du har vägarna förbi kuststaden Khasab är Khasab fort en sevärdhet väl värd din tid. Khasab fort är en välbevarad borg från 1600-talet, som byggdes utav portugiser runt ett redan existerande cirkulärt torn. Idag består fortet av ytterligare fyra torn samt krenelering. Khasab fort innehåller även ett etnografiskt museum som ryktas vara det bästa i Oman. Ifall du besöker fortet får du bl.a. insikt om Khasabs flora och fauna, traditionell medicin samt höra de berömda visorna som sjungs av lokala fiskare. Utöver detta får man även se fortets kanoner och sovrum. I fortets gård ligger även ett Bait Al Qufl, ”låshus”.

Bait Al Qulf är ett traditionellt sätt att bygga hus och deras förvaringsutrymme där golvet ligger långt under marknivå för att skydda värdesaker när den lokala befolkningen flyttade under somrarna, vilket var typiskt för regionen. Fortet erbjuder information samt guidade turer på engelska, vilket gör Khasab fort till ett utmärkt sätt för turister att lära sig om stadens historia.