Självständighet och modernisering

Självständighet och modernisering

Kungariket Oman är ett land som vittnar om naturens magiska krafter. Det här är ett land som är en blandning mellan historia och legender. Som den äldsta självständiga staten i arabvärlden, har Oman omfamnat modernisering och utveckling samtidigt som kärnan i deras kultur och arv består intakt. Det gör det till den perfekta destinationen för de som söker en autentisk arabisk upplevelse.

Strategiskt viktig plats

Genom strategiska position vid toppen på den arabiska halvön, har kungariket alltid spelat en viktig roll en handel inom regionen och mot andra delar av världen. Landet har fungerat som en grindvakt till alla skepp som passerar mellan Hormuz, inidiska oceanen och arabiska havet. Al Wattih, i Muscat, tros av många ledande experter att vara en av de platser som människor bosatte sig i först redan för 10 000 år sedan. Senare, och innan Islam etablerade sig i regionen, var Oman främst bebott av assyrier och perser. Där samtliga grupper sökte sig till Omans strategiskt viktiga plats för handel.

Islam etablerar sig

Islam etablerar sig
Islam etablerar sig

Det var då Islam etablerade sig i landet runt 600-talet som de första moskéerna byggdes i Oman. Mosken Al Midhmar i Samail står fortfarande stolt till den här dagen, och har renoverats och rekonstruerats flera gånger genom historien. Under de kommande årtiondena så var styret uppdelat i Oman mellan olika dynastier, utländska krafter – bland annat portugiser från 1498 till 1507. Omans historia berättar historian om hur det omanska folket lyckades få iväg det portugisiska styret under ledaren Nasser Bin Murshid som lyckades ena de uppdelade folkgrupperna i landet.

Självständighet och modernisering

Under 1798 skrev Oman och Storbritannien under ett fredsavtal och 1891 blev Oman och Muscat ett brittiskt protektorat. Under den hr perioden kontrollerade sultanen kusten runt Muscat medan Imamen regerade över staden Nizwa. 1951 skrevs ett nytt fredsavtal under som inkluderade ett nytt handelsavtal samtidigt som Oman fick sin självständighet från Storbritannien. Vad som följde självständigheten var att under ledarskapet av Sultan Said Bin Taimur så sattes stora renoveringar i bruk i landet. Men det var inte förrns hans son, Sultan Qaboos bin Said, som tog akten 1970, som landet snabbt blev en moderniserad stat i arabvärlden. Sultan Qaboos bin Said lyckades också att sammansluta samtliga folkgrupper då han tog makten 1970 genom att garantera att samtliga önskemål från samtliga grupper skulle att bli mötta. Han lyckades även bygga på en nationalistisk mentalitet där alla arbetade för Omans bästa oavsett vilken folkgrupp man var från. Med en befolkning på nära 4 miljoner människor är Oman ett islamiskt land men som fortfarande är accepterande mot andra religioner och kulturer och tillåter religionsfrihet och utövande av andra trosformer som man vill. Det här den här typen av vänskaplig och tillåtande kultur som definierar Oman som ett modernt och progressivt land i arabvärlden. Det gör det också till ett av de säkraste länderna i arabvärlden med den högsta levnadsstandarden per capita. I landet är även människorna och befolkningen väldigt välkomnande mot besökare från andra länder. Det kan man märka av genom gästvänligheten. Vare sig du blir inbjuden på en kopp kaffe eller för att dela på ett fat dadlar kan du lita på att du kommer att bli omhändertagen.